Pideye yüzde 25 'yumurta' zammı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2011 13:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ramazan ayında zam yapılmayacağı söylenen pideye, fırıncılar tarafından yumurta konularak zam yapıldığı ileri sürüldü. Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Ramazan öncesi pidenin 1 liraya satılacağına dair güvence verilmesine rağmen buna uyulmadığını söyledi. Tüketicilerden çok fazla şikayet aldıklarını belirten Yılmaz, 'pide yumurtalı' diye yüzde 25 zam yapıldığını savundu.

Yılmaz, şunları dile getirdi: "Bir yumurtanın üreticideki fiyatı 10 kuruş. Marketteki fiyatı 20 kuruştur. Bir yumurta en az 4-6 pideye sürülebilmektedir. Ve yumurtalı diye pide 1.25 liraya satılmaktadır. Pideye yumurta sürmek, sade pideyi yüzde 25 zamlı satmak demektir. Bu oran oldukça yüksek bir orandır. Bu haksızlıktır, fırsatçılıktır. Tüketicinin ekmeği ile oynamaya hiç kimsenin hakkı olamaz. Tüketici olarak da böyle fırsatçılara karşı gereken tepkimizi göstereceğiz. Çünkü ekmek tüketicinin temel besin kaynağıdır."

Ülke genelinde günde yaklaşık 25 milyon pide satıldığına dikkat çeken Yılmaz, günde yumurta üzerinden 6 milyon 250 bin lira kazanıldığını ifade etti. Bunun 6 milyona yakınının haksız kazanç olduğunu vurgulayan Yılmaz, Ramazan boyunca bu oranın 180 milyon milyon liraya çıktığını belirtti.

Denetimlerin daha iyi yapılmasını isteyen Yılmaz, şöyle devam etti: "Aslında pidenin standardı 400 gram'dır. Ramazanda tüketiciye ucuz pide yedirmek için 300 gram pide 1 liraya satılmaktadır. 300 gram da 1 lira, 375 gram pide de 1 liraya satılmaktadır. Bir ilde böyle gramaj farklılıkları olunca, ülke genelinde farklı örneklerine daha çok rastlamak mümkündür. Ankara'da 300 gram pide 1 liraya satılırken Bursa'da 1 liraya satılan pide 330 ve 375gram dolayındadır. Demek ki 375 gram pide satanlar bu fiyatla zarar etmemektedir. Yumurtalı olunca fırıncılar karına kar katmaktadırlar. Bu nedenle bunu haksız kazanç olarak değerlendiriyoruz. Bu konuda fırıncılar federasyonu ve fırıncılar odasına büyük sorumluluklar düşmektedir. 1 liralık pide gramajındaki farklılığa bir son verilmesi gerekir. 300 gramsa 300, 350 gramsa 350 gram olan tüketicinin hakkı verilmelidir. Yumurtalı pide adı altında yüzde 25'e varan kar marjı son derece yüksektir."

Son günlerde kırmızı et fiyatında da kıpırdanmalar olduğuna işaret eden Yılmaz, fırsatçılara meydanı boş bırakmamak gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber